20 Ekim 2012 Cumartesi

Yola çıkmak

Yine yola çıkıyoruz ailecek...

Gideceğimiz yer belli, bayram bahanesiyle anne-baba ziyareti.

Derler ki: hedefin ne yada neresi olursa olsun asıl olan yolda olmaktır.

Yolda geçen süre boyunca ne yaptın, yolu nasıl geçirdin önemlidir. Kimisi uyur, kimi konuşur, kimi izler, kimi okur hayatı...

Biz aslanlı yolda yürümek ve Atamızı ziyaret etmek istiyoruz . İki yanında 24 oğuz boyunu temsil eden 24 tane oturmuş pozisyonda aslan heykeli bulunan 262 metre uzunluğundaki yol, ziyaretçileri Atatürk'ün huzuruna hazırlamaktadır. Heykellerin çift çift sıralanması Türk milletinin birlik ve beraberliğini temsil etmektedir. Anadolu'da uygarlık kuran Hititlerin sanat üslubu ile yapılan aslan heykelleri kuvvet ve sükuneti temsil etmektedir.

Daha sonra hanidir gitmek istediğimiz Hattuşa'ya (Boğazkale) gitmek istiyoruz, yani Hititlerin başşehri.
Hitit yazılı kaynaklarından anlaşıldığına göre, I.Hattuşili’nin iktidara gelmesiyle (M.Ö. 1665-1640) Hattuşa, Hititlerin başkenti olmuştur. Anıtsal şehir kapılarının çoğu günümüze kadar oldukça sağlam durumda gelmiştir. Güney batıda, dış yüzünde aslan yontuları bulunan Aslanlı Kapı bunlardan biridir.

Mısır, Babil ve Mitanni gibi Eski Doğu’nun büyük güçlerinden biri olan Hititler, yaklaşık M.Ö. 1200 yıllarına kadar Anadolu’nun büyük bir kısmına hükmetmişlerdir. Bu İmparatorluğun başkenti Hattuşa, Çorum’un 80 kilometre güneybatısında, Boğazkale ilçesindedir. Bölge 1988 yılında Tarihi Milli Parklar statüsüne alınmıştır.

Yolculuk sonrasında izlenimleri de burada paylaşacağım...




Hiç yorum yok: