31 Ekim 2012 Çarşamba

Gittim Gördüm Anıtkabir

Anıtkabir, Ankara’nın neredeyse ortasındadır. Tandoğan Meydanından uzanan az yokuşlu yolun hemen yokuşa yöneldiği yerde, Anıtkabir’in parkı başlamaktadır.


BARIŞ PARKI : Anıtkabir’in kurulduğu tepedeki ağaçlık alan, uluslararası özellikte bir “Barış Parkı”dır. Anıtkabir yapılırken, toprak kaymasını önlemek amacı ile tepenin ağaçlandırılması teknik uzmanlarca tavsiye edilmiş olup Anıtkabir çevresinin “Barış Parkı” olarak değerlendirilmesi sağlandı.  Tüm dünyadan Orta Anadolu iklimine uyabilecek fidanlar ve tohumlar geldi. Böylece Atatürk, sağlamak için bütün ömrünce çalıştığı “Barış”I temsil eden bir parkın ortasında yatırılmış oldu.
KULELER : Anıtkabir’in girişindeki platforma, yatık bir merdivenle çıkılır. Merdivenin ağzında, sağda ve solda iki kule vardır. Birbirine bağlı ve hepsi bir bütün meydana getiren Anıtkabir’in ilk bölümü burada başlar. 
İSTİKLAL KULESİ : Girişte sağdaki kuledir. Atatürk, istiklalden yoksun bir ulusun yaşayamayacağını savunurdu. Bu kulede Türk Ulusu’nun istiklale bağlılığı dile getirilmiştir. 
HÜRRİYET KULESİ : Girişte soldaki kuledir. Atatürk bütün ömrü boyunca hürriyetinin  savunucusu oldu. Şöyle ki; bir ulusu yaşatacak olan sanatın da, bilimin de ancak her bakımdan özgür kişilerden meydana gelen toplumlarda parlayacağına inanıyordu.
TÜRK ERKEKLERİ : Hürriyet Kulesinin önündeki heykel grubu üç erkekten meydana gelmektedir. Sağdaki rütbesiz asker, bütün ordumuzu temsil etmektedir. Ortada biraz geride Türk halkını temsil eden bir köylü heykeli vardır. En soldaki heykel Türk aydınlarını temsil etmektedir. 
TÜRK KADINLARI : İstiklal Kulesinin önündeki heykel grubu üç kadından meydana gelmektedir. Bu heykel grubu, tarih boyunca bir çok kahraman yetiştirmiş olan Türk kadınının, derin acısı içinde bile olsa gururlu, ağırbaşlı ve azimli olduğunu betimlemektedir. 
MÜDAFAİ HUKUK KULESİ : Allenin (uzunyol) sonunda, soldaki Müdafai Hukuk Kulesidir. Bu kulenin duvarının dış yüzündeki kabartma Kurtuluş Savaşımızda ulusal birliğimizin temelini dile getirmektedir. 
MEHMETÇİK KULESİ : Alle’nin sonunda, sağda Mehmetçik Kulesi vardır. Bu kulenin dış yüzündeki sade kabartmada, cepheye gitmekte olan Mehmetçik’in evinden ayrılışı dile getirilmiştir. 
ZAFER KULESİ : Muhafız Bölüğünden sonra, tarih boyunca kazandığımız zaferleri temsil eden Zafer Kulesine ulaşılır. Sütunlu yolun sonundaki Barış Kulesinde, Atatürk’ün “Yurtta barış, dünyada barış” ilkesini dile getiren bir kabartma kompozisyonu vardır. 
23 NİSAN KULESİ : Anıtkabir‘in Çankaya yönündeki merdivenlerin sağında 23 Nisan Kulesi vardır. 23 Nisan Kulesinin içinde Büyük Millet Meclisini temsil eden bir kabartma vardır. 
BAYRAK : Yüksekliği 110 Kadem (ayak) ve tepesindeki hilal 22 ayar altın yapraklarla kaplanmıştır. Bu bayrak direği Avrupadaki tek parça olarak yapılmış olan bu tür direklerin en yükseğidir.
MİLLİ MİSAK KULESİ : Çankaya yönündeki merdivenin solunda Milli Misak Kulesi vardır. Millî Misak Kulesinde, “Ulusal sınırlarımızı düşmandan temizleyinceye kadar savaşacağımızı" bildiren tarihi ant, bir kabartma ile dile getirilmiştir. 
ATATÜRK MÜZESİ : Müzede Atatürk’e ait, eşya, silah ve fotoğrafların teşhir edildiği büyükçe bir salon ile kitapların sergilendiği küçük bir salon vardır.  
İNKILAP KULESİ : Müze’den sonraki köşede İnkılap Kulesi vardır.  
Anıtkabir’in, Atatürk’ün adı altında Türk Ulusu ’nu temsil ettiğini unutmayınız.

Hiç yorum yok: