6 Kasım 2012 Salı

Gittim Gördüm Alacahöyük


Yapılan araştırma ve kazılar sonucunda Alacahöyük'te Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit ve Frig dönemlerini kapsayan kesintisiz  4 kültür katı tespit edilmiştir.   
Kalkolitik Çağ : M.Ö. 4000-3000
Eski Tunç Çağı : M.Ö. 3000-2000
Hitit Çağı : M.Ö. 1800-1200
Frig Çağı : M.Ö. 750
Alacahöyük'te Kalkolitik Dönemde gerçekleştirilen ilk yerleşim kuzey kısımları tepeciklerle korunan ve su seviyesinden yüksek bir konumda olup, bu yerleşme küçük bir köy durumundan ileriye gidememiştir. 

Kalkolitik Dönemi takip eden Eski Tunç Çağı Alacahöyük'te 13 kral mezarı ile önem kazanmıştır. Mezarlar yetişkin erkek ve kadınlara aittir. Ölü hediyeleri Eski Tunç Çağında Ege ve Önasya'da bilinenlerin en zengini ve çeşitlisidir. Bunların arasında bugüne kadar benzerlerine diğer kültür bölgelerinde rastlanmayan güneş kursları, geyik ve boğa heykelleri, süs eşyaları, savaş aletleri ile taş, altın, gümüş, tunç, bakır ve elektrondan yapılmış eserler de vardır. 

Alacahöyük'ün şu an görülebilir kısmını oluşturan Hitit tabakaları üç yapı katından oluşmaktadır. Bu dönemde, şehrin kenarında bir savunma sistemi oluşturulmuş olup, savunma sistemi üzerinde şehre girişi sağlayan iki ana kapının varlığı tespit edilmiştir. Bunlardan biri güneydoğudaki sfenksli kapı, diğeri höyüğün batısındaki kapıdır. İki metreden yüksek olan ve monolit taş lentoları üzerine yontulmuş olan sfenks dikkati çekmektedir. 

Sfenksli kapıdan içeri girip, giriş kompleksini geçtikten sonra sağ tarafta "Mabet-Saray" olarak adlandırılan büyük bir Hitit yapısının temelleri görülmektedir. Bu yapı, çeşitli depo odaları ve diğer komplekslerden oluşmaktadır.




Hiç yorum yok: